Fogalma, története

 

http://www.dreamstime.com/-image18395177A kineziológia alternatív, holisztikus, komplementer jellegű pszichológiai és pedagógiai elemeket is tartalmazó módszer, melynek célja a test energetikai egyensúlyának helyreállítása, a test öngyógyító mechanizmusának a beindítása.  Nem diagnosztizál és nem gyógyít, hanem az öngyógyítás lehetőségét teremti meg. (holisztikus: az embert testi, lelki, szellemi egységében vizsgálja)
Cél a kiegyensúlyozott energiaáramlás útjában álló akadályok oldása, ami által beindulhat a szervezet öngyógyító mechanizmusa.

A kineziológia kifejezés a görög kinezis (mozgás)  és logosz (tudomány) szóból ered. A kineziológia a mozgás tudománya. A mozgás meghatározza egészségi állapotunkat, érzelmeinket, lelki közérzetünket, befolyásolja kapcsolatunkat embertársainkkal, önmagunkkal.
A kineziológiai kezelés célja a jelenbeli és múltbéli stresszek feloldása speciális korrekciós technikák segítségével.
Az izomtesztelést mint speciális biofeedback alkalmazza az energetikai kiegyensúlyozatlanság megállapítására, segítségével visszajelzést kap a tudat, a tudatalatti és a test szintjéről, és ezzel feltárja az izomrendszernek az energiarendszerrel összefüggő kiegyensúlyozatlanságát.

 

Kialakulásának története

1800-as évek elején egy Palmer nevű csontkovács jött rá, hogy bizonyos mozdulatokkal, izomeredet kezelésével feszültséget lehet oldani.
Kitalálta az izomtesztelést.
A 40-es években Kembel az izomtesztelést a biztosítási ügyekben kezdte használni annak megállapítására, hogy milyen fokú, a baleset következtében kialakult testi fogyatékosság.
Az 1960-as évek elején dr. George Goodheart amerikai kiropraktőr dolgozta ki az izmok vizsgálatának és tesztelésének koncepcióját. Rájött arra, hogy nem mindig a görcsös izom felelős a fájdalomért, hanem annak gyenge ellenpárja, amely az egyensúly érdekében szükséges ellenerőt nem tudja kifejteni. Miután ezt a gyengeséget kiküszöbölte, a gyenge izomnak visszaadta a tónusát, az ellenoldali feszes izmok működése is helyreállt.
Goodheart az izom tónusának, állapotának vizsgálatára dolgozta ki az izomtesztelés módszerét, s ezt Alkalmazott Kineziológiának nevezte el. Ebből mára nagyon sok kineziológiai ág fejlődött ki.
1964-ben jelentette meg az izomtesztről írott könyvét.
1970-ben Goodheart a megfelelő izmokat kapcsolatba hozta a kínai orvoslásból ismert meridiánokkal.
1973-ban dr. John F. Thie megalkotta a Touch for Health módszerét, majd  megjelentette „Touch for Health” (Gyógyító érintés) című könyvét a laikusoknak szánt alkalmazott kineziológiáról.
1975-ben megalakult az „International Collage of Applied Kinesiology” (ICAK).
1997-től a kineziológia Magyarországon a természetgyógyászathoz tartozó, hivatalosan elismert szakma.